Suomenkielinen versio tästä blogista on aloitettu vasta 2022. Valtaosa vanhasta sisällöstä on saatavilla vain venäjäksi.

Tornio ja Haaparanta. Osa 1

Kaksoiskaupunki Suomen ja Ruotsin rajalla, Pohjanlahden pohhoisimmalla kohdalla ja Tornionjoen suussa. Tornio ja Haaparanta liittyvät tiiviisti toisiinsa, ja tässä postauksessa esitellään molemmat. Tornio toimi jossain vaiheessa porttina Suomesta (ja jopa Venäjältä) maailmaan; toisaalta tämä raja oli suljettu vain pari vuotta sitten. Mutta pääosin se on aivan yhtenäinen taajama, ja ainoa merkki, että ollaan nyt Ruotsissa, on Ikea rajan takana :

Jyväskylä. Osa 2

Muut Jyväskylän kaupunginosat ja paikat: Puistola, Harju, entinen Kankaan tehdas, Pupuhuhta, Vaajakoski, Kuokkala, Ylistönrinteen ja Mattilanniemen kampukset, Keljo, Keltinmäki ja Kortepohja.

Jyväskylä. Osa 1

Suomen 7. suurin kaupunki (145,000 asukasta), ja Keski-Suomen maakuntakeskus ja ainoa merkittävä kaupunki. Ensimmäinen autonomian aikana perustettu kaupunki, se on tavallaan ensimmäinen varsinaisesti suomalainen kaupunki, ja 1800-luvulla se toimii ensimmäisenä suomenkielisenä koulutuskeskuksena. Mutta kaupunki kasvoi kunnolla vain sotien jälkeen, ja paljon nähtävyyksiä siellä ei ole. Tässä osassa vieraillaan keskustassa, Lutakossa ja Seminaarinmäellä (yliopiston alueella).

Karhunkierros. Osa 2

Karhunkierroksen vaellusreitin (82 km) loppuosa, Oulangan luontokeskukselta Rukan hiihtokeskukselle (54 km). Kaikki parhaat maisemat ovat juuri tällä osuudella.

Karhunkierros. Osa 1

Koko Suomen suosituin vaellusreitti, 82 km, Sallan ja Kuusamon alueella ja pääosin Oulangan kansallispuistossa. Jokia, koskia, könkäitä, kanjoneja ja myös Koillismaan korkeimpia vaaroja. Viisipäiväinen vaellukseni onnistui alkukesällä 2022; tässä yleiskuva ja osuus Hautajärveltä Oulangan luontokeskukselle (28 km).

Sallan kylät ja kansallispuisto

Pikkukunta Lapissa, jossa hiljattain avattiin Suomen uusin kansallispuisto. Peräpohjolan erämaiden lisäksi vieraillaan myös Sallan kirkonkylässä, Hautajärven kylässä ja hylätyllä Sallan radalla.

Muotkavaara. Se toinen kolmen valtakunnan rajapyykki

Pitkä matka autolla Inarista, Sevettijärven kautta Norjaan, siellä Kirkkoniemelle ja Pasvikdalen-laaksoa pitkin, ja sitten patikointi Suomen, Norjan ja Venäjän rajapyykille

Vaasa, Merenkurkku, Mustasaari. Yleiskuva

Ensimmäinen Suomen kotikaupunkini, sen ympäristö ja kaunis Merenkurkku. Asuin vain puolitoista vuotta Vaasassa, mutta se on sydämessäni aina