Encyclopaedia Fennica

Huittinen

2-tien ja 12-tien risteyksessä, 65 km Porista, 70 km Tampereelta ja 185 km Helsingistä

Edellinen: Lohjan asema ja museojuna

Seuraava: Kyröskosken pato ja teollisuustaajama


Tampereen ja Rauman puolivälissä on kaupunki nimeltään Huittinen, tarkemmin ottaen noin 70 km päästä Tampereelta lounaaseen. Siellä asuu vajaa 10,000 ihmistä, ja kaupungistä ei ole eritysen paljon kerrottava. Keskustassa on jonkin verran hassuja patsaita.

Keskiaikaisen, 1700-1800-luvulla merkittävästi laajenetyn kirkon vieressä on Risto Rytin muistomerkki. Suomen sotapresidentti oli kotoisin Huittisista.

Kirkonpuistossa on myös arkkumuotoiset patsaat (nämä ovat nimenomaan arkkupatsaat, ei penkit, olen kyllä selvittänyt), mutta helmikuussa vierailessa en huomannut niitä lumen alla, siten tässä on kuva Wikipediasta.

Kuva Wikipediasta
Kuva Wikipediasta

Nuorisoseura komeassa meijerissä, harmonikkamuseo, vaakuna häränsarvineen ja hirvipää tien varrella. Miksi häränsarvet? Perimätiedon mukaan kun ensimmäinen kirkko valmistui tällä seudulla, piru raivostui suuresti ja heitti jättilohkäreen kohti sitä. Lohkare kuitenkin osui vain vetohärkäparillaan pellon kyntävään mieheen. Mutta se tuli ansaittua, koska hän oli rikkomassa sunnuntain sapatin eli oli joka tapauksessa syntinen!

Muuten tämä on varsin tavallinen paikkakunta.


Saavutettavuus joukkoliikenteellä: Pikavuorot Helsinki-Pori, Tampere-Rauma, Tampere-Huittinen ja muut päivittäin

Julkaistu: