Encyclopaedia Fennica

Vapautemme hinta -muistomerkki ja lentokoneet Tuuloksen ostoskeskuksella

Tuuloksen ostoskeskus 10- ja 12-tien liittymän vieressä, Hämeenlinna (ent. Tuulos), Kanta-Häme

Edellinen: Alvettulan museosilta

Seuraava: Pohjois-Hämeen keskiaikaisia kirkkoja: Hauho, Lammi, Tuulos


Muistomerkki kaikille itsenäisen Suomen sodissa kaatuneille, Vapautemme hinta, Tuuloksen ostoskeskuksen pysäköintialueella, Tuuloksen taajaman tuntumassa ja Tampereen, Lahden ja Hämeenlinnan teiden liittymän vieressä. Yksityisen muistomerkin pystytti itse ostoskeskus ja muut paikalliset sponsorit.

Muistomerkin ajatus on hieman erikoinen: jokaisella paalulla on yhden 1939-1945 sodissa kaatuneen nimi. Ensimmäisessä rivissä on ensimmäiset kymmenen nimeä (aakkosjärjestyksessä), seuraavassa on jo joka sadas nimi, muissa on joka tuhannes, ja sitten viimeisessä rivissä taas ovat aivan viimeiset kymmenen: ...94895, 94896, 94897.

Taustalla kolme sotilasta kuljettaa neljänneksen ruumista ahkiossa. Suunnilleen joka neljäs 1939-1945 taisteleva sotilas kaatui.

Vasemmällä on sisällissodan uhrien muistomerkki: 20 satunnaisesti valittua niin valkoista kuin punaista.

Ostokeskuksen siis omistavat varsin isänmaalliset ihmiset, mikä tosin ei ole lainkaan erikoista Suomessa. Pysäköintialueella on myös vakuuttavampi nähtävyys: vanha Mi-8, MiG-21bis ja Saab Draken :) Kaikki olivat aiemmin tietenkin ilmavoimien omistuksessa.

Mi-8

MiG-21bis

Saab Draken

Takaa kuvattuna


Ajo-osoite: Tuulosentie 1, Tuulos (pysäköintialue ostoskeskuksen eteläpuolella)

Saavutettavuus joukkoliikenteellä: Bussit Tampereen/Hämeenlinnan ja Lahden välillä pysähtyvät ostoskeskuksen läheisyydessä päivittäin. Pysäkit Pohjoinen L/I

Julkaistu: