Encyclopaedia Fennica

Kyröskosken pato ja teollisuustaajama

Heti Hämeenkyrön kirkonkylästä pohjoiseen, noin 40 km päästä Tampereelta Vaasan suuntaan, Hämeenkyrö, Pirkanmaa

Edellinen: Huittinen

Seuraava: Tornio ja Haaparanta. Osa 1


Koskinäytös Kyröskoskella, samannimisessä teollisuustaajamassa, Hämeenkyrössä, 40 km Tampereelta luoteeseen, Vaasan suuntaan.

Kalevalassa ei ole kovin paljon nimellä mainittua oikeaa paikkaa, mutta tämä on yksi niistä! 22 m korkea vesiputous täällä oletettavasti kutsuttiin entisaikaan Hälläpyöräksi. Kuivana se näyttää nyt tältä:

Kolme on koskea kovoa, kolme järveä jaloa,
kolme vuorta korkeata tämän ilman kannen alla:
Hämehess' on Hälläpyörä, Kaatrakoski Karjalassa;
ei ole Vuoksen voittanutta, yli käynyttä Imatran.

Kaikki kolme mainittua koskea tai vesiputousta on nyt valjastettu sähkötuotantoon. Imatran koskinäytös on niistä ehdottomasti kuuluisin. Minullakin taisi olla kuva, mutta en onnistunut löytämään sitä, siten tässä se on kuivassa tilassa. Imatrankoski on tietenkin myös paljon Kyröskoskea voimakkaampi.

Kaatrakoski eli Katrakoski nykyään taas kutsutaan Pankakoskeksi, ja se sijaitsee Pohjois-Karjalan Lieksassa. Siellä koskinäytöksiä ei pidetä, ja nähtävää ei ole paljon.

Kyröskosken/Hälläpyörän koskinäytökset järjestetään vain neljästi vuodessa. Olin halunnut käydä jo jonkin aikaa, ja onnistuin lopulta vuoden 2022 vappuna (aikataulu löytyy tästä: kyroskoskenvoima.fi). Muina aikoina täällä voi nähdä vain pienehkön (12 MW) vesivoimalan ja Metsä Boardin kartonkitehtaan.

Puistosta kosken vieressä löytyy hylätty mylly.

Kyröskosken taajama on pieni eikä kovin kiinnostavaa.

Torilla havaitsin paikallisen SDP:n osaston tapahtuman, mikä on tietenkin vain luonnollista vapunpäivänä :)


Ajo-osoite: Myllytie 2, Hämeenkyrö (pysäköintialue padon läheisyydessä); Torikatu 1, Hämeenkyrö (keskusta)

Saavutettavuus joukkoliikenteellä: Bussit Tampereelta Vaasan suuntaan pysähtyvät Hämeenkyrössä (pysäkit Hämeenkyrö Vt3 P/I). Sieltä 3.5 km Kyröskosken keskustaan, 4 km padolle

Julkaistu: