Encyclopaedia Fennica

Alvettulan museosilta

Alvettulan kylä, Hämeenlinna (ent. Hauho), Kanta-Häme

Edellinen: Kammi-kylä

Seuraava: Vapautemme hinta -muistomerkki ja lentokoneet Tuuloksen ostoskeskuksella


Alvettulan vanha silta samannimisessä kylässä Hauholla, Tampereen ja Lahden puolivälissä. Suomen ensimmäisiä teräsbetonisiltoja, rakennettu vuonna 1916; vain kaksi vanhempaa on vielä olemassa.

Silta on rakennettu hieman omituisen ns. Tapanin-menetelmän mukaan, ontoista betonielementeista, joihin betoniteräksiä työnnettiin jälkikäteen ja sitten ontelot valettiin umpeen. Tosin en tiedä, miten omitusta tämä on todellisuudessa. Suomessa ei ollut riittävää taitoa tällaista rakentamista varten, ja rakentamislaatu oli varsin heikko; jo 1931 silta joudittiin peruskorjamaan.

Sisällissodan aikana sillalla tapahtui taistelu; punaiset olivat vetäytymässä kohti Lahtea ja Venäjän rajaa Tampereen murskatappion jälkeen, ja onnistuivat ylittämään valkoisten kontrolloiman sillan uusin raskain tappioin. Uusi Alvettulan silta rakennettiin 1970 vanhan lähellä. Vanha silta oli tarkoitus purkaa, mutta paikallisten asukkaiden toimesta lopulta se säilyttiin ja museoitiin. Vanha 1930-luvun tienviittakin säilyi, pidän niistä kovasti :)


Ajo-osoite: Vanhan Sillan tie, Alvettula

Saavutettavuus joukkoliikenteellä: 7 km Hauholta, jolla Tampereen-Lahden bussivuorot pysähtyvät päivittäin. Lähemmät pysäkit vain koulubussien käytössä

Julkaistu: