Encyclopaedia Fennica

Lohjan asema ja museojuna

3.5 km Lohjan keskustasta itään, Uusimaa

Edellinen: Nattastunturit ja Vuotson kylä

Seuraava: Huittinen


Uusi ehdotettu suurnopeusrata Helsingistä Turkuun (ns. Turun tunnin juna) on linjattu Lohjan kautta. Lohjalla on kuitenkin jo rautatie, Hyvinkään-Karjaan rata. Käytännössä se toimii Helsingin ohikulkuratana tavaraliikennettä varten; henkilöliikennettä sillä ei ollut vuosikymmeniin, jo vuodesta 1983 asti, koska mitään luonnollista matkustajavirtaa siellä ei ole. Rata ja asemarakennus rakennettiin 1873, ja rakennuksessa nyt toimii kahvila. Museojunat kuitenkin joskus vierailevat radalla, esimerkiksi elokuussa 2019 rautatiemuseopäivänä.

Juna on tullut siis Hyvinkään rautatiemuseosta, komean Dr12-veturin vetämänä. Nämä dieselveturit rakennettiin Tampereella vuosina 1959-1963, ja ne olivat käytössä vuoteen 1990 asti. Juuri nyt Suomessa ei ole omaa veturituotantoa, mutta rautatie- ja raitiovaunut rakennetaan yhä.

Junan kokoonpanoon kuuluvat niin vanhan puuvaunut kuin uudemmat teräsrakenteiset ns. siniset vaunut. Kaikenlaiset ruskeaväriset puuvaunut olivat käytössä 1930-luvulta 1980-luvulle.

"Siniset vaunut" vuorostaan käytettiin 1970-luvulta 2010-luvulle, ja nykyäänkin muutama on vielä käytössä yöjunissa ja huoltoajossa. Sisustuksen yksityiskohdat muustuttavat hieman jo nykyisiä InterCity-junia, mutta tarkastusmaksu on vielä markoissa, ei euroissa :)


Ajo-osoite: Venteläntie 11, Lohja

Saavutettavuus joukkoliikenteellä: Helsingin-Lohjan tiheät bussivuorot pysähtyvät vanhan aseman vieressä, pysäkki Lohja as L/I

Julkaistu: